Flashy HTML 5

“Flash.. Flash..? Zijn dat niet die sites die zo ongelofelijk traag laden en die absoluut niet werken op je iPad?” – “Jep”. “Maar ze zien er zo mooi en beweeglijk uit! Zo.. flashy! Is er dan geen manier om zulke websites te maken die toch bliksemsnel reageren?” -“Zeker wel! Met de laatste nieuwe webtechnieken is het ontwerp van een snelle website enkel nog begrensd door je verbeelding.”

HTML5 klinkt hot. Maar wat is HTML5 eigenlijk? Laat mij beginnen met te zeggen dat de term belachelijk hard opgeblazen is. In essentie is HTML5 niets meer dan een handvol nieuwe standaarden bovenop gewone HTML. Wat die standaarden precies zijn zal u wellicht geen zier interesseren, dus ga ik ze hier niet oplijsten. Maar HTML5 is ondertussen meer geworden dan enkel zijn specificaties. Het is een term geworden die heel wat trends en nieuwe technieken overkoepelt. Het is eigenlijk gewoon de verzamelnaam geworden van alles wat op dit moment beschouwd wordt als de beste manier van werken binnen ontwikkelaarskringen.

Voor u, als klant, uit zich dit vooral op volgende manieren:

  • De inhoud op uw website zal ook door machines kunnen geïnterpreteerd worden. Zoekrobots zullen bijvoorbeeld op een meer intelligente manier kunnen omgaan met de inhoud, waardoor uw website ook vaker en hoger zal vertoond worden in de zoekresultaten van uw potentiële klanten.
  • Omdat enkel breed aangenomen standaarden gebruikt worden zullen niet enkel browsers uw website kunnen weergeven, maar uw website zal ook correct geïnterpreteerd worden door bijvoorbeeld RSS readers en mobiele apps, of andere programma’s.
  • Door de nieuwste CSS3 technieken en steeds evoluerende javascript frameworks zoals jQuery kunnen er op uw site prachtige grafische elementen en animaties geïmplementeerd worden, die weliswaar enkel op moderne browsers volledig tot hun recht komen, maar die op een elegante manier degraderen naar een meer statische vorm in oudere browsers. In vaktermen spreken we van Graceful degradation.